Am fost la 39 Dr Kleemann Zuchtauslese Prufung 2010

2010-10-06 / Rase omologate / Comentarii opriteComentarii

Poate ca titlul suna SF sau destul de “alambicat” dar de fapt nu este vorba decat de cel mai important examen de lucru si frumusete pe care poate sa il sustina si sa il absolve un Brac German cu Par Scurt (dar din aceia “de la mama lor” adica Deutsch Kurzhaar nu orce  “coada de caine” la care unii ii spun brac german).

Toata “tarasenia” asta sa desfasurat la si in zona Zisterdorf, Austria.

Ce sa va zic.

Sute de caini, vreo 60-70 de arbitrii si alte sute de “bracari”, o garmada de “gura casca”.

Acolo, adica la acest examen, nu iti iei cainele “de sfoara” si te duci si tu sa dai, poate iei examenul.  Acolo se ajunge foarte greu. Mai intai cainele trebuie sa ia o alta serie de examene si acestea numai cu “premiul intai” si apoi sa mai indeplineasca cateva condii, apoi de duci numai de doua ori maxim si daca nu ai luat “pa”.

Si nici nu se “tine” in fiecare an ci la doi ani si numai in tari ca Germania sau Austria.

Organizarea este tipic germana. Adica foarte buna si chiar daca mai apar “scapari” cum este firesc la o asemenea manifestare nimeni nu se enerveaza si nu comenteaza.

Ce sa va zic. Greu de povestit cam ce vezi la asa ceva, cel mai bine ar fi sa vedeti singuri.

Petru Didi Antonovici

Citeste mai mult

Copoiul ardelenesc “vopsit”

2010-09-20 / Rase omologate / Comentarii opriteComentarii

Daca copoiul ardelenesc, in raport cu alte rase de vanatoare are inca sansa sa fie cam 99% in mana vanatorilor si de aici sa isi faca “meseria” pentru care a fost creat, totusi  si in acest caz trebuie sa fie si acea exceptie care sa intareasca regula.

Spun asta pentru ca am vazut si copoi de show. Ma rog. Mare lucru. Copoi de show si gata.

Dar nu asta este tot. Acel copoi de show a aparut si la un examen de lucru cu mistret la tarc la Sibiu acum cativa ani.

Toata lumea se uita la el ca la o alta aratare pentru ca stralucea de parca atunci fusese “desigilat”.

Un vanator mai “hatru” de pe acolo radea in gura mare zicand: “uite un copoi proaspat vopsit”!!!. Probabil era un caine tinut in pat ca in casa era tinut cu siguranta.

Toate bune si frumoase pana la tarcul cu mistreti.  Acolo au fost “rasetele de pe lume”, la focul de arma a stat cum a stat dar la intrarea in tarcul cu mistreti a fost “bascalie” de sa te tii de burta. Si stiti bine ce este la gura vanatorilor cand au de ce rade.

La intrarea in tarc era un noroi de cam 15-20cm pe care copoii obisnuiti cu vanatoarea nici nu il sesizau, din doua salturi erau in tarc si pe urma mistretului.

Copoiul nostru “vopsit” nici ca voia sa calce. Ridica cate un picior din noroi si cu mare “greata” daca mai facea un pas. De fapt cred ca a facut cu totul cinci pasi in interiorul tarcului  (asta la indemnele disperate ale celui cu care era)  si de aici nici ca sa se mai clinteasca.

“Peisajul” era SF, sa vezi un copoi care lucea de parca era dat cu crema de ghete, “infipt” in noroi si avand o privire disperata catre stapanul sau. Ce mistret. Ce lucrul la mistret la tarc. Cainele inlemnise acolo la intrare “intepenit”  bine in noroi. Norocul lui ca nu l-au luat mistretii “la intrebari”.

Dar rasetele erau pe masura. Curgeau “vanatorestile observatii” de genul:

- “vezi ca raceste cainele!!”

- “vezi ca se duce vopseaua!!”

- “sa nu omoare mistretul!!”

- “salvati mistretul de la macel!!”

- “ia un pic de noroi cu tine acasa ca sa inveti cainele!!”

Nici nu stiu cand proprietarul a scos cainele afara si a si disparut de acolo de parca ar fi mers pe sub pamant, asa sa facut de repede nevazut.

Am mai vazut copoi care nu lucreaza grozav la tarc dar aceasta este o patanie hazlie cum nu am mai vazut pe la probele de lucru.

Dar totusi este bine sa fiti atenti ca poate acel proprietar de copoi sa va zica acum sau peste un timp, sperand ca nu se mai stie nimic, ca ai lui cainii  lucreaza la vanatoare si ca a si fost la proba de lucru cu ei.

Petru Didi Antonovici

Citeste mai mult

Bracul German cu Par Scurt

2010-08-25 / Rase omologate / Comentarii opriteComentarii

Nu cred ca este vanator sa nu fi auzit sau sa nu stie cum arata Bracul German cu Par Scurt.

Cel mai adesea aceasta rasa de caini de vanatoare de origine germana, se confunda cu insasi notiunea de caine de vanatoare.  Sunt multe rase de caini de vanatoare, sunt si multe rase de braci, dar Deutsch Kurzhaar ramane fara indoiala corolarul cainelui de vanatoare in toata lumea.

Eu am mai scris despre Bracul German cu Par Scurt pe vreo cateva situri de caini de vanatoare, nici nu mai stiu cate articole. Dar o sa mai scriu, o sa mai scriu pentru ca peste tot se scrie foarte mult despre aceasta rasa de caini de vanatoare. S-au scris in lume cred ca peste o suta de carti despre Bracul German cu Par Scurt asa ca pot si eu sa scriu articole cat incape.

De ce se scrie atat? Pai asta ar trebui intrebati cei ce carcotesc impotriva acestei rase si o critica. Sa raspunda ei de ce se scrie atat de mult.

Sau hai ca spun eu de ce. Pentru ca este ce scrie, este intotdeauna ceva nou de spus, de povestit, de explicat, de indrumat, de impartasit din experienta multora ce folosesc si iubesc aceasta rasa.

Este regele campului, este regele vanatorii la balta si nu in cele din urma este regele aportului.

Pai o sa sariti la mine ca regele campului e ba Pointerul, ba Setterul care alearga in mare viteza pe camp de rupe panamtul.  Asa este, numai ca alearga in mare viteza pe campul care este ca gazonul din curte, poate maine poimaine o sa alerge pe mocheta. Dar cand da de prima parloaga, pa.  “Stop masina” si acasa. Numai Bracul German cu Par Scurt intra din miriste in parloaga cu aceiasi viteza de parca nici nu ar vedea ca este mult mai inalta decat el.

Pai o sa sariti la mine ca mai sunt o gramada de rase care intra in balta si aporteaza sau mai stiu eu ce fac acolo. Da, dar numai Bracul German cu Par Scurt scotoceste stuful si papura “la milimetru” pana starneste si ultima rata pitita. Acolo in stuf sau papura alte rase nu o sa intre niciodata pentru ca se produce deranj la blanita.

Iar la aport o sa ziceti ca toti, absolut toti cainii de vanatoare aporteaza. Si asta este adevarat. Dar numai Bracul German cu Par Scurt vine “ata” la tine cu aportul corect in gura, fara sa il morfoleasca si cand ajunge la vanator se aseaza in sezi fara comanda si apoi asteapta cuminte sa primeasca comanda de predare a aportului. Cu alte rase te iei cu mainile de cap pana iti aduce aportul, ba il ascund, ba il molfaiesc, ba incep sa il jumuleasca, ba chiar incep sa il manance si inca cate mai fac, dar stiti dumneavoastra foarte bine ca ati vazut ce fac.

Poftim. Am zis in cateva propozitii de ce se vorbeste atat de mult de aceasta rasa de vanatoare. Am zis in cateva idei de ce este cel mai raspandit din lume. Si am zis mai pe scurt de ce este regele cainilor de vanatoare.

Petru Didi Antonovici

Citeste mai mult