“Canise nevanatoresti” de caini de vanatoare

2010-10-23 / Cainele de vanatoare / Comentarii opriteComentarii

In ultimii ani in Romania si nu numai au aparut si prolifereaza  o serie intreaga de canise care cresc rase de caini de vanatoare, dar care nu au nici in clin nici in maneca cu vanatoarea.

Acest fapt este extrem de daunator raselor de caini de vanatoare in general pentru ca aceste canise au ca criterii de “selectie” daca putem zice asa, numai si numai rezultatele la expozitiile de frumusete. Deasemenea proprietarii acestor canise isi duc cu o “indarjire” fara seaman cainii la cat mai multe expozitii din tara si din afara, “alergand” ca disperatii pentru nu-stiu-ce titlu care l-au mai luat de nu stiu cate ori.

Bat mii de kilometrii prin Europa, pe la campionate mondiale si europene, mai mai de ar lua si acolo cate un titlu sau altul.

Te uiti pe siturile lor si vezi sumedenie de CAC, de BOB, de CACIB, de BOG si ma rog inca o serie intreaga de rezultate si titluri. Aceasta “abundenta” de titluri de frumusete este un prim indiciu ca preocuparea principala nu este vanatoarea.

Dar de exemplu nu vezi sub nici o forma la nici un astfel de caini sa fi facut careva testul medical de diplazie de sold, boala foarte grava si cu transmisie genetica si care poate afecta grav un caine. Nu vezi nici un test impotriva EBJ boala foarte grava care afecteaza si este foarte prezenta la cainii care provin din Franta sau caini de linie franceza.

Nu vezi si nici nu ai cum sa vezi vreo poza pe la vanatoare sau cu vanat. Daca mai sunt astfel de poze in mare majoritate sunt aranjate ca sa mai pacaleasca pe cate cineva.

Nu vezi nimic sau mai nimic in legatura cu examenele de lucru pentru cainii de vanatoare.

Unii au mers pana in acolo incat platesc o cotizate de vanator undeva ca sa poata sa zica ca fac vanatoare dar de fapt nu au iesit si nici nu “ies” niciodata la vanatoare.

Dar daca dai telefon si intrebi, o sa primesti invariabilul raspuns  ca toti cainii sunt “scosi” la vanatoare si ca vaneaza de mama focului.

Minciuni si numai minciuni.

Sfatul meu este sa cereti sa mergeti cu acei caini si proprietarul sa vedeti cum vaneaza cainii efectiv si atunci o sa va lamuriti foarte repede care este adevarul.

Atunci o sa “se suceasca” in toate felurile numai sa nu indeplineasca astfel de cerinta.

Atentie mare cand cumparati in pui de undeva ca puteti sa aveti surprize foarte mari ca acei caini sa nu aiba calitati de vanatoare sau sa le aiba dar in pondere redusa si foarte redusa.  Am intalnit chiar si situatii cand caini care trebuie sa lucreze cu mare placere la balta, sa nu poata fi convinsi nici in ruptul capului sa intre in apa. Cred ca aceasta spune suficient.

Petru Didi Antonovici

Citeste mai mult

Am fost la 39 Dr Kleemann Zuchtauslese Prufung 2010

2010-10-06 / Rase omologate / Comentarii opriteComentarii

Poate ca titlul suna SF sau destul de “alambicat” dar de fapt nu este vorba decat de cel mai important examen de lucru si frumusete pe care poate sa il sustina si sa il absolve un Brac German cu Par Scurt (dar din aceia “de la mama lor” adica Deutsch Kurzhaar nu orce  “coada de caine” la care unii ii spun brac german).

Toata “tarasenia” asta sa desfasurat la si in zona Zisterdorf, Austria.

Ce sa va zic.

Sute de caini, vreo 60-70 de arbitrii si alte sute de “bracari”, o garmada de “gura casca”.

Acolo, adica la acest examen, nu iti iei cainele “de sfoara” si te duci si tu sa dai, poate iei examenul.  Acolo se ajunge foarte greu. Mai intai cainele trebuie sa ia o alta serie de examene si acestea numai cu “premiul intai” si apoi sa mai indeplineasca cateva condii, apoi de duci numai de doua ori maxim si daca nu ai luat “pa”.

Si nici nu se “tine” in fiecare an ci la doi ani si numai in tari ca Germania sau Austria.

Organizarea este tipic germana. Adica foarte buna si chiar daca mai apar “scapari” cum este firesc la o asemenea manifestare nimeni nu se enerveaza si nu comenteaza.

Ce sa va zic. Greu de povestit cam ce vezi la asa ceva, cel mai bine ar fi sa vedeti singuri.

Petru Didi Antonovici

Citeste mai mult