Copoiul ardelenesc “vopsit”

admin / septembrie 20th, 2010/ Posted in: Rase omologate / Comentarii oprite

Daca copoiul ardelenesc, in raport cu alte rase de vanatoare are inca sansa sa fie cam 99% in mana vanatorilor si de aici sa isi faca “meseria” pentru care a fost creat, totusi  si in acest caz trebuie sa fie si acea exceptie care sa intareasca regula.

Spun asta pentru ca am vazut si copoi de show. Ma rog. Mare lucru. Copoi de show si gata.

Dar nu asta este tot. Acel copoi de show a aparut si la un examen de lucru cu mistret la tarc la Sibiu acum cativa ani.

Toata lumea se uita la el ca la o alta aratare pentru ca stralucea de parca atunci fusese “desigilat”.

Un vanator mai “hatru” de pe acolo radea in gura mare zicand: “uite un copoi proaspat vopsit”!!!. Probabil era un caine tinut in pat ca in casa era tinut cu siguranta.

Toate bune si frumoase pana la tarcul cu mistreti.  Acolo au fost “rasetele de pe lume”, la focul de arma a stat cum a stat dar la intrarea in tarcul cu mistreti a fost “bascalie” de sa te tii de burta. Si stiti bine ce este la gura vanatorilor cand au de ce rade.

La intrarea in tarc era un noroi de cam 15-20cm pe care copoii obisnuiti cu vanatoarea nici nu il sesizau, din doua salturi erau in tarc si pe urma mistretului.

Copoiul nostru “vopsit” nici ca voia sa calce. Ridica cate un picior din noroi si cu mare “greata” daca mai facea un pas. De fapt cred ca a facut cu totul cinci pasi in interiorul tarcului  (asta la indemnele disperate ale celui cu care era)  si de aici nici ca sa se mai clinteasca.

“Peisajul” era SF, sa vezi un copoi care lucea de parca era dat cu crema de ghete, “infipt” in noroi si avand o privire disperata catre stapanul sau. Ce mistret. Ce lucrul la mistret la tarc. Cainele inlemnise acolo la intrare “intepenit”  bine in noroi. Norocul lui ca nu l-au luat mistretii “la intrebari”.

Dar rasetele erau pe masura. Curgeau “vanatorestile observatii” de genul:

- “vezi ca raceste cainele!!”

- “vezi ca se duce vopseaua!!”

- “sa nu omoare mistretul!!”

- “salvati mistretul de la macel!!”

- “ia un pic de noroi cu tine acasa ca sa inveti cainele!!”

Nici nu stiu cand proprietarul a scos cainele afara si a si disparut de acolo de parca ar fi mers pe sub pamant, asa sa facut de repede nevazut.

Am mai vazut copoi care nu lucreaza grozav la tarc dar aceasta este o patanie hazlie cum nu am mai vazut pe la probele de lucru.

Dar totusi este bine sa fiti atenti ca poate acel proprietar de copoi sa va zica acum sau peste un timp, sperand ca nu se mai stie nimic, ca ai lui cainii  lucreaza la vanatoare si ca a si fost la proba de lucru cu ei.

Petru Didi Antonovici


Taguri: , , , , ,

Comentariile sunt inchise.